Radon är en giftig gas som kan finnas i ditt hem eller arbetsplats i Stockholm utan att du märker det. För att upptäcka radon i Stockholm är en radonundersökning det enda sättet. Här är allt du behöver veta om radon och hur du kan skydda dig och din familj i Stockholm.
Vad är radon?
Radon är en radioaktiv gas som finns naturligt i marken och kan tränga in i byggnader. När radon sönderfaller kan det orsaka lungcancer hos dem som utsätts för höga halter av gasen under en längre tid.
Varför är radon farligt?
Radon är en osynlig gas och du kan inte känna eller lukta det. Därför är det särskilt farligt eftersom du inte kan upptäcka det på egen hand. Om du andas in höga halter av radon under en längre tid kan det orsaka allvarliga hälsoproblem, inklusive lungcancer.
Hur kommer radon in i ditt hem?
Radon kan tränga in i ditt hem genom sprickor i väggar, golv och fundament. Hög radonhalt kan också finnas i vatten som kommer från brunnar. Det är vanligare att hitta höga halter av radon i äldre hus som är byggda med blåbetong.
När ska du göra en radonundersökning?
Om du misstänker att ditt hem eller arbetsplats i Stockholm kan ha höga halter av radon, bör du överväga att genomföra en radonundersökning. Särskilt om du ska bygga om eller renovera ditt hem, om du misstänker att det finns höga radonhalter i ditt område eller om du ska förändra ventilation eller uppvärmning.
Vad händer efter en radonundersökning?
Om din radonundersökning visar att ditt hem har höga halter av radon, finns det åtgärder som kan vidtas för att minska radonhalten. En professionell firma i Stockholm kan rekommendera lämpliga åtgärder som att täta sprickor och göra ändringar i ventilationen.
Andra inlägg
- En OVK-besiktning i Stockholm kan bidra till lägre energiförbrukning
- Ventilation för bättre luftkvalitet i byggnader i Stockholm
- Takelement som formar framtiden och ökar byggkvaliteten
- Rörmokare och deras avgörande roll i samhället
- OVK-besiktning för en sund inomhusmiljö
- Det går alltid att kontakta en rörjour i Stockholm
- Smidig stamspolning i Stockholms fastigheter
- Ventilationen i Karlstad: En frisk fläkt för hela regionen
- Bergvärme – en hållbar lösning till energiförsörjning
- Att hantera stopp i avlopp i Stockholm